Metrowiec to ciasto bardzo smaczne i ładnie się prezentujące, a przepis jest bardzo stary, jeszcze z początku lat osiemdziesiątych. Składa się z dwóch foremek: ciasta białego i kakaowego, jeśli połączymy je w jednym kawałku to będzie miało prawie metr długości, dlatego ciasto nazywa się Metrowiec. Wykonanie metrowca nie jest trudne, ciasto jest wilgotne, a krem nie za słodki.
Składniki na ciasto do Metrowca:
- 16 łyżek lekko ciepłej wody
- 16 łyżek oleju
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 8 jajek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
Krem do Metrowca:
- 1,5 szklanki mleka
- 11 łyżeczek cukru
- 9 łyżeczek mąki pszennej
- 1 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i utrzeć, aż żółtka zbieleją. Dodać letnią wodę po trochu, potem olej i cały czas ucierać. Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając dodawać po trochu do ciasta. Ubić pianę z białek i na koniec delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na pół, do jednej połowy dodać kakao, wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formy do metrowca obydwie muszą być takie same, 30 x 12 cm. Obydwa ciasta upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku góra-dół, około 50 minut, zależy od piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przygotować krem do Metrowca: Zagotować szklankę mleka z cukrem, a mąkę rozrobić w pozostałym mleku i wlać na gotujące mleko, ugotować budyń, przykryć i zostawić do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń, aż powstanie nam jednolity krem. Zimne ciasto kroić jak chleb w kromki, każdą smarować kremem, tak jak chleb masłem i układać na przemian białe i kakaowe, lekko dociskając, aż do wyczerpania ciasta. Pozostałym kremem posmarować ciasto po wierzchu. Metrowiec można zrobić w jednym kawałku, lub dwa mniejsze. Metrowca gotowego kroimy na ukos, dzięki temu wyjdzie nam ciasto dwukolorowe w paski.
Polewa do Metrowca:
- 2 czubate łyżki kakao
- 6 łyżeczek cukru
- 100 gramów masła
- 4 łyżeczki ciepłej wody
Składniki polewy włożyć do naczynia podgrzewać na małym grzaniu i cały czas mieszać, gdy składniki się połączą, a polewa zgęstnieje polać po wierzchu Metrowca.
16 łyżek kakao? To ok 2 szklanki. I 4 łyżeczki proszku do pieczenia? Język kółkiem stanie!
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać przepis, kakao to jedna łyżka, a proszek do pieczenia na tą ilość ciasta się zgadza, to są 2 spore foremki, trzeba trzymać się przepisu, a ciasto się uda, miłego dnia!
Usuń16 łyżek wody i 16 lyzek oleju( po 8 łyżek na ciasto ciemne i ciasto jasne) 1 łyżka kakao . Fakt 4 łyżeczki proszku to za dużo
OdpowiedzUsuńTyle daję proszku od zawsze a ciasta jest po zrobieniu prawie metr długości, tak że dużo i jest wysokie
Usuń2 foremki 30 cm każda to nie bedzie metrowiec tylko 60 cm placek , metrowiec ma 2 foremki 50 siatki , dlatego nazywa sie metrowiec bo po złożeniu wychodzi 1 metr ciasta na długość
OdpowiedzUsuńPisze, że prawie metr, można go upiec w dłuższych foremkach, ale węższych, i jest jeszcze krem, tak że ciasto długie, pozdrawiam!
UsuńMam prawie ten sam przepis i jest idealny .Język od proszku nie piecze.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto naprawdę polecam mam identyczny przepis wychodzi wyśmienite. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń