6 listopada 2021

Metrowiec

 Metrowiec to ciasto bardzo smaczne i ładnie się prezentujące, a przepis jest bardzo stary, jeszcze z początku lat osiemdziesiątych. Składa się z dwóch foremek: ciasta białego i kakaowego, jeśli połączymy je w jednym kawałku to będzie miało prawie metr długości, dlatego ciasto nazywa się Metrowiec. Wykonanie metrowca nie jest trudne, ciasto jest wilgotne, a krem nie za słodki.




Składniki na ciasto do Metrowca:

  • 16 łyżek lekko ciepłej wody
  • 16 łyżek oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao

Krem do Metrowca:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 11 łyżeczek cukru
  • 9 łyżeczek mąki pszennej
  • 1 1/2 kostki masła


Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i utrzeć, aż żółtka zbieleją. Dodać letnią wodę po trochu, potem olej i cały czas ucierać. Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając dodawać po trochu do ciasta. Ubić pianę z białek i na koniec delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na pół, do jednej połowy dodać kakao, wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formy do metrowca obydwie muszą być takie same, 30 x 12 cm. Obydwa ciasta upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku góra-dół, około 50 minut, zależy od piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przygotować krem do Metrowca: Zagotować szklankę mleka z cukrem, a mąkę rozrobić w pozostałym mleku i wlać na gotujące mleko, ugotować budyń, przykryć i zostawić do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń, aż powstanie nam jednolity krem. Zimne ciasto kroić jak chleb w kromki, każdą smarować kremem, tak jak chleb masłem i układać na przemian białe i kakaowe, lekko dociskając, aż do wyczerpania ciasta. Pozostałym kremem posmarować ciasto po wierzchu. Metrowiec można zrobić w jednym kawałku, lub dwa mniejsze. Metrowca gotowego kroimy na ukos, dzięki temu wyjdzie nam ciasto dwukolorowe w paski.

Polewa do Metrowca:

  • 2 czubate łyżki kakao
  • 6 łyżeczek cukru
  • 100 gramów masła
  • 4 łyżeczki ciepłej wody

Składniki polewy włożyć do naczynia podgrzewać na małym grzaniu i cały czas mieszać, gdy składniki się połączą, a polewa zgęstnieje polać po wierzchu Metrowca.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz