15 listopada 2021

Fasolowa na żeberkach

 Zupa fasolowa to tradycyjna polska zupa, z ziemniakami, może być ugotowana na wędzące, lub nie, bardzo sycąca, rozgrzewająca i zdrowa, idealna na chłodne dni. Dziś wersja zupy bez wędzonki, ugotowana na żeberkach wieprzowych, ale ta zupa smakuje także i na innym mięsie. Jest to wersja bez dodatku boczku i kiełbasy, taka lżejsza.



Składniki:

  • 200 gramów fasoli
  • 400 gramów żeberek wieprzowych
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czubata majeranku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  •  smalec
  • 600 gramów ziemniaków

Wykonanie:

Wieczorem fasolę opłukać i zalać  zimną wodą, tak aby wody było więcej o 10 cm niż fasoli. Mięso opłukać, zalać litrem wody zagotować, zebrać szumowiny, dodać namoczoną fasolę, liść laurowy i wolno gotować. Po około pół godzinie do garnka dodać obraną i umytą włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler. Wolno gotować, aż fasola będzie prawie miękka, wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić zupę solą i pieprzem i wolno gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu, jak się zrumieni dodać do Fasolówki, wsypać majeranek, doprawić do smaku jeśli trzeba pieprzem i solą, zupa musi być ostra. Fasolówka podczas gotowania gęstnieje, jeśli wolimy rzadszą zupę, należy dodać więcej wody.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz