3 października 2021

Kapusta pekińska zasmażana z pomidorami

 Kapusta pekińska nie tylko smaczna jest surowa w różnych sałatkach, ale pyszne są też gołąbki nadziewane mięsem mielonym, czy też zasmażana, jako dodatek do drugiego dania. Przepis jest prosty i dosyć szybki, a kapusta podana w ten sposób zaskoczy nas smakiem. Dodatek pomidorów podnosi nie tylko walory smakowe dania, ale też i zdrowotne.



Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 gramów pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju
    Kapusta pekińska

Wykonanie:


Przygotowanie zasmażanej kapusty zaczynamy od pomidorów. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondelku, lub w garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać szczyptę pieprzu, oregano i majeranku, jak zioła zaczną pachnieć dodać pokrojoną cebulę, smażyć chwilę, aż zmięknie i włożyć pokrojone pomidory, mieszając je zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić, aż pomidory się rozgotują i powstanie sos. Kapustę pekińską jeśli trzeba obrać z zewnętrznych liści, umyć i poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać kapustę i mieszając ją obsmażyć, aż zmniejszy swą objętość, wtedy zmniejszyć grzanie, odrobinę posolić, przykryć i dusić, aż kapusta będzie miękka, około 10-15 minut, ale to zależy od kapusty, tak że trzeba pilnować, kapusta puści też sok, jeśli jest go mało, podlać odrobiną wody, aby kapusta się nie przypaliła, ja nie dodawałam wody. Do miękkiej kapusty przełożyć sos, powinien być już gęsty, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać też przeciśnięty czosnek i dusić kapustę bez przykrycia, aż będzie gęsta, a nadmiar sosu wyparuje. Jeśli pomidory były kwaśne, można do kapusty dla zrównoważenia smaku dodać trochę miodu. Kapusta pekińska zasmażana dobra jest nie tylko jako dodatek do mięsa, czy kotleta, ale też jako samodzielne danie z chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz