10 września 2021

Ciasto ucierane ze śliwkami

 Ciasto ucierane z sezonowymi owocami, a właśnie dojrzały śliwki węgierki, tak że ciasto jest ze śliwkami. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto posmakuje każdemu. Dodatek śmietany i oleju sprawia, że ciasto długo jest świeże, ale tak dobre, że znika bardzo szybko.





Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 budyń waniliowy 40 gr
  • 700 gramów śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Jajka ubić mikserem z cukrem, jak dobrze się ubiją, wlać cienkim strumieniem olej i cały czas ubijać. Następnie dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z budyniem i dodać do po trochu do masy jajecznej, miksować aż całe ciasto się połączy. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasto. Śliwki umyć i wypestkować. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu, jedna przy drugiej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto góra-dół  45 minut, sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz