5 czerwca 2021

Syrop z mięty

 Dziś w domu pachnie miętą, świeżo zerwana w ogrodzie, młode zielone gałązki, będę z niej robiła syrop. Syrop miętowy z dodatkiem cytryny, bardzo smaczny, jako dodatek do herbaty, kompotu z jabłek, do deseru, a także sam rozcieńczony wodą. Syrop z mięty jak sama nazwa wskazuje jest słodki, ale przecież nie pijemy dużych ilości, tylko dodajemy do smaku.






Składniki:

  • 1 kg świeżej mięty
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1 duża cytryna



Wykonanie:

Świeżo zerwaną miętę umyć dokładnie i osuszyć, ja wkładam ją do wirówki do sałaty, a następnie pokroić na centymetrowe kawałki i przełożyć do garnka. Wodę zagotować z cukrem. Cytrynę umyć, pokroić razem ze skórką w plasterki i wrzucić do wrzącego syropu, ale nie gotować. Gorącym syropem z cytryną zalać pokrojoną miętę, wymieszać, przykryć i zostawić na 12 godzin. Po upływie 12 godzin odlać syrop przez sitko, a miętę dokładnie wycisnąć przez płótno. Przygotować małe słoiki, umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami.  Syrop zagotować i wrzący  wlewać do słoików, od razu je zakręcać i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem i zostawić tak do wystygnięcia.

6 komentarzy:

  1. Czyli po wyjęciu mięty znowu doprowadzić do wrzenia, ?Ale to witaminy z cytryny znikną, a z mięty zostanie coś albo i nie, może tylko smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej nie było to gotowane, tylko zrobiony napar, zalane wrzącym syropem, ale żeby mogło postać długo, trzeba to zakonserwować, zagotować, lub pasteryzować, a taki bez zagotowania można pić od razu i trzymać w lodówce. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. W przepisie jest, ze po 12 godzinach wlać wrzący syrop do słoików, nie chodzi o pasteryzowane a o fakt zagotowania syropu przed wlaniem so słoików. Zatem doprowadzić tylko do wrzenia? Czy górować, jeśli tak to ile?

      Usuń
    3. Wystarczy zagotować, zmniejszyć do minimum grzanie i wlać do słoików, jeśli mamy mało słoików to wystarczy zagotować i wyłączyć, po prostu syrop musi być wrzący, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dziękuję. Na pewno skorzystam z przepisu😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki. Zrobię jak będę w Królowej.

    OdpowiedzUsuń