Rolada serowa

 Rolada serowa to pyszna przekąska, dodatek na kanapki, ładnie się prezentuje, można ją podać nawet na imprezę. Przepis jest dosyć prosty, nie potrzeba wiele składników, zrobiłam ją z dodatkiem szczypiorku, zielonej natki pietruszki i z pomidorami suszonymi, ale dodatki mogą być różne: rzodkiewka, szynka, kminek, po prostu takie jakie lubimy.



Składniki:

  • 650 gramów twarogu tłustego
  • 600 ml mleka 3,2%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 gramów masła
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 czubata łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 czubata łyżka pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 czubate łyżki natki pietruszki
  • 60 cm folii przezroczystej do żywności

Wykonanie:

Mleko zagotować, dodać pokruszony widelcem twaróg i podgrzewać na małym grzaniu, aż pojawi się serwatka, wyłączyć grzanie i zostawić aby ser wystygł. Szczypiorek i zieloną natkę pietruszki umyć i drobno pokroić, a suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w paseczki, lub w kostkę. W garnku, takim w którym się nie przypala, o grubym dnie, lub na patelni, rozpuścić masło i dodać odcedzony ser, mieszać i podgrzewać, dodać sól, gdy ser się dobrze pogrzeje, dodać sodę, ser zacznie nam rosnąć, trzeba szybko mieszać, dodać ocet, wyłączyć grzanie i dodać dodatki szczypiorek pokrojony i pomidory suszone, wymieszać. Folię do żywności rozłożyć na blacie kuchennym, złożyć ją na pół, po środku wyłożyć ser, ale formując wałek. Zwinąć roladę w rulon, dobrze dociskając, a po chwili, gdy nabierze kształtu, rozwinąć i posypać pokrojoną natką pietruszki, znowu zawinąć ciasno, zakręcić końce rolady, jak w kiełbasie i schować do lodówki, aby stężała.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty