25 maja 2021

Ciasto z rabarbarem szybkie

 Rabarbar najlepszy jest na wiosnę, dlatego teraz należy robić z nim różne potrawy. Najczęściej robię z niego kompot, lub ciasto. Rabarbar jako dodatek do słodkiego ciasta jest bardzo dobry, dodaje lekko kwaśnego smaku. Ciasto jest puszyste, wilgotne, delikatne, a przepis bardzo prosty.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 600 gramów rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przygotować formę 30 na 25 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, ja użyłam rabarbaru z działki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ubijając dodawać po łyżce mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy cała mąka zostanie dodana, dodać olej i ubić. Ciasto wyłożyć do formy, a na wierzch dodać pokrojony rabarbar. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec ciasto około 40 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, oczywiście między rabarbarem. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz