Zupa ziemniaczana zaprawiona śmietaną to najprostsza zupa, ugotowana na rosole, lub wywarze mięsnym z dodatkiem warzyw. Taką zupę chyba każdy jadł, jest sycąca i bardzo smaczna, a przede wszystkim prosta. Jest to sposób na wykorzystanie rosołu z niedzielnego obiadu.
Składniki:
- 1,5 litra rosołu
- 600 gramów ziemniaków
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki, koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- odrobina kurkumy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, a następnie zalać rosołem i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Marchewkę z rosołu pokroić i dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, trwa to około 20 minut, do mąki dodać trochę zimnej wody, wymieszać i zaprawić zupę. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać wody. Na koniec doprawić zupę pieprzem, solą i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę kurkumy, która doda zupie koloru. Zaprawić zupę śmietaną i dodać natkę pietruszki.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz