19 kwietnia 2021

Pierogi ruskie

 Pierogi ruskie, takie tradycyjne domowe, nadziane  ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem sera, cebuli przesmażonej, doprawione pieprzem i solą, bardzo smaczne, często goszczą na moim stole. Robię je od lat tak samo, ziemniaków przeważnie gotuję więcej poprzedniego dnia, wtedy pierogi są szybciej zrobione. Pyszne też są odsmażone.



Składniki na ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 3/4 szklanki zimnej wody
  • mąka do podsypania

Składniki nadzienia do pierogów:

  • 400 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 300 gramów sera półtłustego białego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Okrasa:

  • 2 cebule
  • tłuszcz

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, w środku zrobić dołek i wlać wrzącą wodę, wymieszać i na chwilę zostawić. Do mąki dodać olej i wyrabiać ciasto ręką dolewając po trochu wody. Wody dać tyle, aby ciasto było miękkie i elastyczne, musi też odchodzić od ręki. Zostawić ciasto przykryte na kilka minut, aby odpoczęło. Przygotować nadzienie: ugotowane zimne ziemniaki wraz z serem przetrzeć przez przecierak do ziemniaków, lub dobrze unieść ubijakiem do ziemniaków. Można też zmielić ziemniaki w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle, lub oleju. Ziemniaki połączyć z serem i cebulą, dobrze wymieszać, ja od razu robię kulki z nadzienia, trochę większe niż włoski orzech, wtedy szybciej nadziewa się pierogi.

Ciasto na pierogi podzielić na trzy części, każdą rozwałkować cienko, delikatnie podsypując mąką, wycinać kółka, włożyć nadzienie i zlepić. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i n wrzącą wrzucać pierogi, gdy wypłyną zmniejszyć grzanie i wolno gotować 4-5 minut. Gorące wyjmować na talerz. Cebule pokroić w piórka i przesmażyć na złoto, a następnie polać pierogi ruskie.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz