29 kwietnia 2021

Ciasto jogurtowo-serowe

 Ciasto jogurtowe z serem, pyszne, nie starzeje się się szybko, a przepis bardzo prosty. Takie ciasto nie wymaga ani wyrabiania, ani ubijania, wszystkie składniki wystarczy wymieszać za pomocą miksera, lub łyżką. Ciasto na bazie jogurtu naturalnego, jest dosyć wilgotne, nie za słodkie, gdyż dodatek sera dodaje trochę kwaśnego smaku.



Składniki na ciasto:

  • 160 ml jogurtu naturalnego pełnotłustego
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka

Masa serowa:

  • 250 gramów sera półtłustego
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do miski wsypać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.  Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, jogurt, wymieszać i dodać do miski z mąką, wszystko wymieszać za pomocą miksera na wolnych obrotach, lub łyżką, aż ciasto ładnie się połączy. Ser, jeśli mamy mielony to dodajemy do niego śmietanę, mąkę ziemniaczaną cukier i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy łyżką, jeśli ser jest nie mielony, wtedy najlepiej zmiksować wszystko, lub utrzeć. Przygotować formę 25 cm x 36 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę, wyrównać łyżką. Masę serową nabierać łyżką i układać kupki na cieście. Ciasto jogurtowe pięknie rośnie, tak że podczas pieczenia ser wpadnie w ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto góra-dół przez 45-50 minut.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza