Zakwas na Żurek

 Zakwas na żurek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a taki zakwas nie zawiera żadnych ulepszaczy, ani konserwantów. Zakwas w mojej rodzinie robimy od zawsze, może dlatego, że smakował nam babci żurek, a już na Wielkanoc to był obowiązkowo. Zrobienie zakwasu na żurek nie wymaga żadnych umiejętności, każdy potrafi wymieszać mąkę z wodą, a smak jest naprawdę dobry.



Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • słoik 


Wykonanie:

Mąkę i płatki owsiane wsypujemy do słoika, dolewamy po trochu zimną przegotowaną wodę i mieszamy drewnianą łyżką, aby nie było grudek. Czosnek obrać, dodać do do zakwasu, przykryć kawałkiem płótna, które przymocować do słoika gumką. Teraz zostawić słoik najlepiej w kuchni w szafce, tam gdzie najcieplej. Codziennie trzeba zamieszać zakwas drewnianą łyżką. Po 4 dniach zakwas już ładnie pachnie, ale niech jeszcze postoi, aż mąka osiądzie na dole, a zakwas będzie u góry. Zakwas na żurek gotowy jest po 7 dniach, możemy już ugotować z niego zupę. Jeśli nie gotujemy od razu  żurku, wyjmujemy czosnek, a zakwas przelewamy do butelki, lub zostawiamy w słoiku zakręcając nakrętkę, chowamy do lodówki, gdzie może stać dwa tygodnie.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Komentarze

  1. Przepyszny, nastawiam juz drugi raz. W sam raz na kwasnosc, wlasnie taki lubie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje, pozdrawiam i zapraszam częściej!

      Usuń
  2. Czy ten kwas się Przedcedza z tych płatek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, potem ich wcale nie widać, ale jeśli chcemy to można, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Moj nie jest kwaśny. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zachować proporcje, a także ważna jest temperatura, mój jest zawsze kwaśny.

      Usuń
  4. Ile żuru z tego się ugotuje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak lubi się kwaśny żurek, żuru dodaje się do smaku.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty