26 marca 2021

Zakwas na Żurek

 Zakwas na żurek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a taki zakwas nie zawiera żadnych ulepszaczy, ani konserwantów. Zakwas w mojej rodzinie robimy od zawsze, może dlatego, że smakował nam babci żurek, a już na Wielkanoc to był obowiązkowo. Zrobienie zakwasu na żurek nie wymaga żadnych umiejętności, każdy potrafi wymieszać mąkę z wodą, a smak jest naprawdę dobry.



Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • słoik 


Wykonanie:

Mąkę i płatki owsiane wsypujemy do słoika, dolewamy po trochu zimną przegotowaną wodę i mieszamy drewnianą łyżką, aby nie było grudek. Czosnek obrać, dodać do do zakwasu, przykryć kawałkiem płótna, które przymocować do słoika gumką. Teraz zostawić słoik najlepiej w kuchni w szafce, tam gdzie najcieplej. Codziennie trzeba zamieszać zakwas drewnianą łyżką. Po 4 dniach zakwas już ładnie pachnie, ale niech jeszcze postoi, aż mąka osiądzie na dole, a zakwas będzie u góry. Zakwas na żurek gotowy jest po 7 dniach, możemy już ugotować z niego zupę. Jeśli nie gotujemy od razu  żurku, wyjmujemy czosnek, a zakwas przelewamy do butelki, lub zostawiamy w słoiku zakręcając nakrętkę, chowamy do lodówki, gdzie może stać dwa tygodnie.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

10 komentarzy:

  1. Przepyszny, nastawiam juz drugi raz. W sam raz na kwasnosc, wlasnie taki lubie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje, pozdrawiam i zapraszam częściej!

      Usuń
  2. Czy ten kwas się Przedcedza z tych płatek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, potem ich wcale nie widać, ale jeśli chcemy to można, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Moj nie jest kwaśny. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zachować proporcje, a także ważna jest temperatura, mój jest zawsze kwaśny.

      Usuń
  4. Ile żuru z tego się ugotuje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak lubi się kwaśny żurek, żuru dodaje się do smaku.

      Usuń