29 marca 2021

Szarlotka z budyniem

 Szarlotka z budyniem, pyszne połączenie ciasta kruchego, z prażonymi jabłkami i ugotowanym budyniem. Ciasto bardzo proste, ładnie się prezentuje, taką szarlotkę można podać zarówno na uroczystości jak i zwykły dzień. Ciasto kruche maślane jest miękkie, delikatne, jabłka lekko kwaśne, a budyń nie za słodki, sprawia to, że szarlotka rozpływa się w ustach.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 200 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 jabłek, lub litrowy słoik uprażonych
  • 2 budynie waniliowe na 1/2 litra mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru do budyniu
  • 2-3 łyżki cukru do jabłek

Wykonanie Szarlotki z budyniem:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i posiekać z masłem o temperaturze pokojowej. Do żółtek dodać śmietanę i cukier, dokładnie wymieszać, dodać do mąki z posiekanym masłem i zagnieść ciasto. Ciasto 2/3 wyłożyć na formę 25x40 cm, a 1/3 ciasta schować do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć, dodać cukier do smaku. W części mleka rozrobić dwa budynie z mąką pszenną i cukrem, resztę mleka zagotować i wlać rozrobiony budyń, gotować mieszając, aż zgęstnieje. Budyń przykryć folią do żywności, zostawić, aby trochę przestygł. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół, wstawić ciasto i podpiec je 15-20 minut. Do zimnych jabłek dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Gdy ciasto się podpiecze wyłożyć jabłka, wyrównać, a na nie wyłożyć budyń. Wyjąć ciasto z lodówki i rwać małe kawałki od razu na budyń, tak aby przykryć całą powierzchnię szarlotki z budyniem. Wstawić do piekarnika i piec do ładnego zrumienienia 30-35 minut. Gotową szarlotkę z budyniem, zostawić, aby dobrze wystygła, a po wierzchu można posypać cukrem pudrem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

2 komentarze: