17 marca 2021

Ser żółty z suszonymi pomidorami i szpinakiem

 Ser żółty z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku, to prosty i pyszny dodatek do kanapek, ale także sam, pokrojony na kawałki jako przekąska. Wykonanie nie jest ani trudne, ani drogie, ser nie odbiega smakiem od serów kupionych.



Składniki:

  • 3 szklanki mleka 3,2 % zwykłego
  • 500 g sera białego
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g suszonych pomidorów
  • garść szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu

Wykonanie:

Mleko zagotować i dodać pokruszony drobno twaróg, gotować na wolnym grzaniu 10 minut, wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Szpinak przebrać, zalać wrzącą wodą, zagotować, zmniejszyć grzanie, parzyć minutę i wyłączyć, odcedzić dokładnie na sicie, a potem pokroić. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać masło. Ser odcedzić na gęstym sitku, rozdrobnić widelcem, dodać żółtko, sól, wymieszać, a następnie sodę i ocet. Masę serową włożyć na rozpuszczone masło, mieszając podgrzewać, aż ser biały się rozpuści i będzie żółty, wyłączyć grzanie, dodać szybko pomidory i szpinak, wymieszać i przełożyć do naczynia wyłożonego folią do żywności. Ser zostawić przykryty folią do wystudzenia.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


3 komentarze:

  1. Czy dobrze rozumiem, że ten ser ma dużo mniej tłuszczu niż ten żółty sklepowy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu widać ile czego dajemy, chyba nie jest taki tłusty, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Witam ,też robię taki ser,ale nie daję octu.
    Ja czasem dodaje słonecznik, cebulkę podsmażoną,czarnuszkę. Można dać według swoich smaków.wychodxi pyszny.

    OdpowiedzUsuń