22 marca 2021

Makowiec babci

 Makowiec mojej babci, taki piekła obowiązkowa dwa razy w roku na święta, dlatego do dziś kojarzy mi się ze świętami, a zgodnie z tradycją u mnie także nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Makowiec z ciasta drożdżowego, z makiem mielonym przez maszynkę, z bakaliami, z miodem, polany lukrem, wymaga trochę pracy, ale warto.



Składniki na ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 gramów masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 250 gramów maku
  • 1 jajko
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów bakalii
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki tartej bułki

Lukier:

  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Wieczorem mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Drożdże zasypać  łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosły. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać po trochu przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ręką dolewając po trochu mleko, na koniec dodać rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i odchodziło od miski i rąk. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swą objętość. Mak odcedzić, zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa, razem z cukrem. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak, smażyć na małym grzaniu kilka minut. Rodzynki namoczyć w wodzie, bakalie pokroić. Do maku dodać bakalie, wymieszać i zostawić, aby masa makowa wystygła. Do zimnego maku dodać żółtko i wymieszać. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z makiem, dodać aromat i bułkę tartą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować połową masy makowej od węższej strony, ale nie do końca, zostawić około 5 cm, zawinąć w roladę. Przygotować papier do pieczenia, zawinąć makownik zostawiając od góry 2 cm luzu, a końce zawinąć też zostawiając puste miejsce, gdyż makownik nam jeszcze urośnie. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni góra-dół, piec makowniki 55 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Gorące makowniki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Składniki lukru wymieszać na gładką masę i polać makowniki.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

5 komentarzy:

  1. A można gotowy mak dać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, gotowy jest ciężki i mokry, lepiej sobie zrobić.

      Usuń
  2. Super przepis na pewno upiekę

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robie z gotoej masy makowej, z innego przepisu.

    OdpowiedzUsuń