4 lutego 2021

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

 Zupa grzybowa z suszonych grzybów, bardzo aromatyczna, pachnąca lasem, treściwa, taka którą można się najeść. Zupa grzybowa ugotowana na wywarze mięsnym, z warzywami, zaprawiona śmietaną i z dodatkiem ugotowanego makaronu, zadowoli każdego. Grzyby suszone mogą być jednego gatunku, chociaż u mnie zbieramy grzyby i suszymy sami, a zupę robię z grzybów mieszanych, taka lepiej nam smakuje.


Składniki:

  • 50 gr suszonych grzybów
  • 400 gr żeberek lub kurczaka
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 liść laurowy
  • zielona natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany
  • makaron świderki


Wykonanie:

Wieczorem grzyby suszone starannie opłukać, zalać zimną wodą i zostawić, aby się namoczyły. Mięso opłukać, zalać zimną wodą  1,3/4 litra, zagotować, zebrać szumowiny, dodać obraną włoszczyznę, cebulę, liść laurowy i grzyby razem z wodą w której się moczyły, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Gdy grzyby i mięso są miękkie, doprawić do smaku solą, oraz pieprzem. Mąkę rozrobić z wodą i zaprawić zupę, zagotować, dodać śmietanę i zieloną pietruszkę. Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Zupę podajemy z makaronem ugotowanym oddzielnie.

Zobacz!!!


 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz