6 lutego 2021

Żeberka duszone w sosie

 Żeberka duszone w sosie, miękkie, soczyste, idealne na codzienny obiad, ale też na uroczystości, można przygotować je wcześniej, a odgrzane są tak samo pyszne. Robię tak żeberka od zawsze, w sosie zawiesistym własnym, z dodatkiem cebuli i przypraw, pachną w całym domu.



Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Żeberka, najlepiej nie za tłuste, można kupić schabowe, umyć i podzielić na porcje, osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać tłuszcz, porcje żeberek obtaczać w mące i smażyć z obydwu stron na złoto, przełożyć do rondla, lub głębszej patelni. Następnie obsmażyć  tak pozostałe porcje żeberek. Cebulę pokroić w plastry, obsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoto, podlać 1 szklanką wody, zagotować i dodać do obsmażonych żeberek, posolić, dodać pieprz, paprykę i majeranek, zmniejszyć grzanie, tak aby wolno żeberka się dusiły i przykryć. Sprawdzać co jakiś czas, czy sos się nie wygotował, w razie potrzeby dolać wody. Żeberka dusić, aż będą miękkie, u mnie dusiły się godzinę, podawać z ugotowanymi ziemniakami, zasmażanymi buraczkami, czy surówką z kiszonej kapusty, a nawet z ogórkiem. Danie bardzo smaczne i proste.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza