10 lutego 2021

Kartacze z mięsem mielonym

 Kartacze z mięsem to takie duże, podłużne pyzy nadziane mięsem mielonym, polane cebulą smażoną i skwarkami. Danie pyszne, pamiętam z dzieciństwa, bardzo treściwe, dobre świeże, a jeszcze lepsze odsmażane. Kartacze robię z połączenia ziemniaków gotowanych i surowych startych na tarce, trochę jest przy tym pracy, ale warto.



Składniki:

  • 400 gr ugotowanych ziemniaków
  • 1,20 kg ziemniaków surowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka 

Farsz:

  • 500 gr mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Do polania:

  • 1 cebula
  • 100 gr boczku

Przygotować farsz: mięso umyć, a bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor. Bułkę odcisnąć, zmielić razem z mięsem i przesmażoną cebulą. Do masy dodać sól, pieprz do smaku i trochę majeranku, wyrobić tak jak na kotlety. Ugotowane zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lub zmielić malakserem. Przygotować kawałek białego płótna, to taka najtrudniejsza praca, układać na nim trochę startych ziemniaków i dokładnie odciskać sok, suche ziemniaki dokładać do miski z ugotowanymi ziemniakami. Gdy odciśniemy już cały sok, na dnie naczynia zostanie nam biała skrobia, taką skrobię dokładamy do ziemniaków, a sok można wypić, jest bardzo zdrowy. Ciasto ziemniaczane bardzo szybko robi się rzadkie, dlatego należy szybko dodać mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki pszennej, zagnieść ciasto, jeśli jest za rzadkie można jeszcze dodać odrobinę mąki. Rękę oprószyć mąką, brać trochę masy, formować placki, a na środku układać łyżkę farszu, zlepiać całość, nadając kształt podłużnych kartaczy. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać kartacze, gdy wypłyną do wierzchu zmniejszyć grzanie i wolno gotować 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i przesmażyć chwilę, dodać pokrojoną cebulę, dosmażyć, aż skwarki i cebula będą złote. Gorące kartacze polać tłuszczem ze skwarkami.

Polecam!!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki

2 komentarze:

  1. Robię kartacze osobiście od ponad dwudziestu lat. Nigdy nie dodaje mąki. Żadnej. Wykorzystuje skrobię z surowych ziemniaków. Wychodzę przepyszne. Proszę sprobowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy dodać mąki to zależy od ziemniaków, ja mam ziemniaki takie, że nie dodaję, ale w przepisie jest mąka, gdyż nie które nie mają dużo skrobi, trzeba wtedy dodać, a masa ziemniaczana jak postoi to rzednie, wtedy też można dodać mąki, ale mąka nie jest konieczna, trzeba czuć ciasto ręką, jak mówiła moja babcia, pozdrawiam!

      Usuń