Kartacze z mięsem to takie duże, podłużne pyzy nadziane mięsem mielonym, polane cebulą smażoną i skwarkami. Danie pyszne, pamiętam z dzieciństwa, bardzo treściwe, dobre świeże, a jeszcze lepsze odsmażane. Kartacze robię z połączenia ziemniaków gotowanych i surowych startych na tarce, trochę jest przy tym pracy, ale warto.
Składniki:
- 400 gr ugotowanych ziemniaków
- 1,20 kg ziemniaków surowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mąka
Farsz:
- 500 gr mielonego mięsa wieprzowego
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
Do polania:
- 1 cebula
- 100 gr boczku
Przygotować farsz: mięso umyć, a bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor. Bułkę odcisnąć, zmielić razem z mięsem i przesmażoną cebulą. Do masy dodać sól, pieprz do smaku i trochę majeranku, wyrobić tak jak na kotlety. Ugotowane zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lub zmielić malakserem. Przygotować kawałek białego płótna, to taka najtrudniejsza praca, układać na nim trochę startych ziemniaków i dokładnie odciskać sok, suche ziemniaki dokładać do miski z ugotowanymi ziemniakami. Gdy odciśniemy już cały sok, na dnie naczynia zostanie nam biała skrobia, taką skrobię dokładamy do ziemniaków, a sok można wypić, jest bardzo zdrowy. Ciasto ziemniaczane bardzo szybko robi się rzadkie, dlatego należy szybko dodać mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki pszennej, zagnieść ciasto, jeśli jest za rzadkie można jeszcze dodać odrobinę mąki. Rękę oprószyć mąką, brać trochę masy, formować placki, a na środku układać łyżkę farszu, zlepiać całość, nadając kształt podłużnych kartaczy. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać kartacze, gdy wypłyną do wierzchu zmniejszyć grzanie i wolno gotować 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i przesmażyć chwilę, dodać pokrojoną cebulę, dosmażyć, aż skwarki i cebula będą złote. Gorące kartacze polać tłuszczem ze skwarkami.
Polecam!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza