16 lutego 2021

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

 Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim, oraz drożdży, z dodatkiem nasion słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Chleb bardzo dobry, nie kruszy się, nie za kwaśny, taki domowy. Chleb ten można wyrobić w mikserze planetarnym, ale ręczne wyrabianie nie jest trudne, ciasto chlebowe nie jest bardzo gęste, dobrze się wyrabia.



Składniki:

  • 1 kg i 2 szklanki mąki żytniej 720
  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 i 1/2 szklanki wody
  • 100 gram zakwasu żytniego
  • 25 gram drożdży
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1,5 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

Wieczorem do miski wsypać 2 szklanki mąki żytniej, dodać zakwas i 2 szklanki wody, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i zostawić na noc. Rano z zaczynu, który nam przez noc wyrośnie, odłożyć 100 gram do słoika, przykryć kawałkiem płótna, założyć gumkę i schować do lodówki, będzie do następnego chleba. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i trochę ciepłej wody, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosły. Chleb można robić i na samym zakwasie, ale dodatek drożdży sprawia, że szybciej wyrośnie. Do miski przesiać obie mąki, dodać nasiona, zaczyn, wyrośnięte drożdże. Sól wymieszać w pół szklanki ciepłej wody i dodać do mąki, wyrabiać ręką dolewając stopniowo letnią wodę, jeśli ciasto jest za rzadkie dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 45 minut, aby odpoczęło. Przygotować 3 wąskie foremki długość 35 cm, wysmarować je smalcem. Ciasto chlebowe nakładać do foremek ręką maczaną w wodzie, lub w mące, wyrównać, posypać po wierzchu nasionami, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Chleb średnio rośnie 3-4 godziny, ale różnie to bywa. Piekarnik nagrzać do 220 stopni góra-dół, piec 15 minut, zmniejszyć grzanie na 190 stopni i piec jeszcze 40- 45 minut. Chleb wyjąć z foremek, położyć na kratce, po wierzchu od razu posmarować wodą.

Polecam !!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz