Zupa rybna z grzankami

 Zupa rybna z grzankami, to prosta zupa, w której wykorzystujemy odpady z ryb: głowy, grzbiety, ogony, płetwy, lub ryby, które mają dużo ości i są małe, jak płotki, leszcze. Można ugotować ją na każdej rybie, ale najlepsza jest na karpiu.



Składniki:

  • 600 gram głów, ogonów z karpia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 czerstwe bułki na grzanki

Wykonanie:

Ryby umyć i zalać wodą, zagotować, zebrać szumowinę, dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, a następnie zmniejszyć grzanie i wolno gotować 20 minut. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać tylko marchewkę ugotowaną. Z masła i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę i zaprawić zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatową. Bułkę pokroić w kostkę i wyłożyć na suchą patelnię, podgrzewać i mieszać, aż zrobią się rumiane grzanki. Zupę rybną podawać na talerzu posypaną grzankami, tuż przed podaniem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Komentarze

Popularne posty