Zupa rybna z grzankami
Zupa rybna z grzankami, to prosta zupa, w której wykorzystujemy odpady z ryb: głowy, grzbiety, ogony, płetwy, lub ryby, które mają dużo ości i są małe, jak płotki, leszcze. Można ugotować ją na każdej rybie, ale najlepsza jest na karpiu.
Składniki:
- 600 gram głów, ogonów z karpia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- papryka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1-2 czerstwe bułki na grzanki
Wykonanie:
Ryby umyć i zalać wodą, zagotować, zebrać szumowinę, dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, a następnie zmniejszyć grzanie i wolno gotować 20 minut. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać tylko marchewkę ugotowaną. Z masła i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę i zaprawić zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatową. Bułkę pokroić w kostkę i wyłożyć na suchą patelnię, podgrzewać i mieszać, aż zrobią się rumiane grzanki. Zupę rybną podawać na talerzu posypaną grzankami, tuż przed podaniem.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Komentarze
Prześlij komentarz