12 stycznia 2021

Sałatka z brokułami, jajkiem i fetą

 Sałatka z brokułami z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, sera typu Feta, jabłka i kukurydzy, a wszystko połączone sosem na bazie jogurtu z czosnkiem. Sałatkę robi się bardzo szybko, jest smaczna, bez mięsa, a można się ją najeść. Idealna na spotkanie towarzyskie, ale także jako posiłek do pracy, czy na kolację. 


Składniki:

  • 500 gram brokułów
  • 120 gram sera typu Feta
  • 1duże jabłko
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 czubatych łyżek jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej czarnuszki lub odrobinę pierzu

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze, lub w lekko osolonej wodzie na wpół miękko. Kukurydzę wyłożyć na sitko i odcedzić z zalewy. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na dno salaterki wyłożyć brokuły i odcedzoną kukurydzę. Ser pokroić w kostkę, a następnie dodać do sałatki. Całość posypać pokrojonym jabłkiem. Jajka obrać, trzy pokroić na mniejsze kawałki, a jedno na ćwiartki. Pokrojone jajka wyłożyć na wierzch sałatki. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, lub łyżkę majonezu, wymieszać i polać sałatkę. Na sosie ułożyć ćwiartki jajek, różyczki brokułów i posypać mieloną czarnuszką.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza