3 stycznia 2021

Sałatka do obiadu

 Sałatka do obiadu, bardzo smaczna i prosta, tylko cztery składniki, dostępne całym rokiem. Składniki to kapusta pekińska, jabłka, papryka i kukurydza, w naturalnym sosie, takim które puszczą same warzywa, z dodatkiem odrobiny oleju i przypraw. Sałatka pasuje zarówno do drobiu, ryby czy mięsa, taka uniwersalna.



Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 papryka
  • 2 jabłka
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Kapustę pekińską umyć, pokroić w drobne paseczki, posypać solą i wymieszać, zostawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła.. Paprykę, może być świeża, marynowana, lub pieczona w oleju, pokroić na paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jeśli jabłka są kwaśne, nie trzeba dodawać soku z cytryny, tylko dodać pół łyżeczki cukru, jeśli słodkie dokwasić cytryną. W salaterce połączyć kapustę, paprykę, jabłka i kukurydzę. Posypać odrobiną pieprzu i polać olejem. Zostawić sałatkę na 15 minut, aby nabrała smaku.

1 komentarz:

  1. Robie podobna z dwóch składników mianowicie tylko kapusta pekinska i jabłko bardzo soczyste i poł łyzki majonezu ,Chwile powinno sie przegryzc .\

    OdpowiedzUsuń