2 stycznia 2021

Oponki serowe

 Oponki serowe, pyszne, pulchne, smażone na oleju, to takie pączki z twarogu z dziurką. Takie oponki smażyła moja mama, zawsze w karnawale, wtedy smakują najbardziej, ale też wtedy, gdy chcieliśmy coś słodkiego, a nie było czasu. Oponki robi się ekspresowo, nie trzeba specjalnie wyrabiać ciasta, nie muszą też rosnąć, rosną w czasie smażenia.



Składniki:

  • 500 gram sera
  • 500 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka octu
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 15 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • puder do posypania
  • 1 litr oleju do smażenia

Wykonanie:

Twaróg zmielić, a mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać, dodać miękkie masło i jajka. W środku ciasta zrobić mały dołek i wsypać sodę, a na nią wlać ocet, soda zacznie się pienić, ale też straci trochę swój specyficzny zapach, dzięki czemu oponki będą smaczniejsze. Ciasto zagnieść, rozwałkować na 1,5 cm, można podsypać mąką w czasie wałkowania, szklanką wycinać kółka, a w środku kieliszkiem wycinać mniejsze kółka. Olej rozgrzać do temperatury 160 stopni i na gorący wrzucać oponki po kilka sztuk, nie za dużo, gdyż będą rosły w czasie smażenia, smażyć z obu stron do ładnego zrumienienia. Usmażone oponki wyjmować na tacę, lub formę do ciasta wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby obciekły z tłuszczu. Przestudzone można posypać cukrem pudrem, ale pyszne też są bez niczego. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza