11 stycznia 2021

Kluski z tartych ziemniaków z serem

 Kluski z tartych ziemniaków, różnie nazywane, u nas przycierakami, ale też siwymi, czy żelaznymi, Moja rodzina bardzo je lubi, jako dodatek do czerniny, białego barszczu, polane skwarkami z boczku i smażoną cebulą, ale też na słodko z dodatkiem twarogu. Takie pamiętam z dzieciństwa, u mojej babci, może mniej popularne, ale zachęcam do spróbowania takiej wersji klusek ziemniaczanych na słodko.



Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka żytnia lub pszenna
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 500 gram twarogu
  • 4-5 łyżek śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, jedną trzecią ugotować i ostudzić, można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, zmielić je przez maszynkę, lub przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, lub w malakserze, wyłożyć na gęste sito i zostawić, aby pozbyć się soku. Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, sok odlać, jest bardzo zdrowy można go wypić, a pozostałą na dnie naczynia skrobię dodać do ziemniaków. Do miski dodać zmielone ziemniaki gotowane i wymieszać, wyjąć jedną czwartą masy ziemniaczanej, a w to miejsce wsypać mąkę żytnią, lub pszenną i mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzącą wrzucać kluski łyżką, tak aby woda cały czas się gotowała, gdy kluski wypłyną na wierzch, zmniejszyć grzanie na najmniejsze, wolno gotować 8-10 minut. Przygotować ser: do sera dodać śmietanę, cukier waniliowy i cukier do smaku, widelcem rozetrzeć na gładką masę, dodatek śmietany i cukru zależy od sera, dlatego jeśli ser suchy trzeba dodać więcej śmietany. Ugotowane kluski wyłożyć na cedzak, odsączyć je. Na talerzu ułożyć gorące kluski, a na wierzch przykryć je twarogiem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza