Grochówka na wędzonych żeberkach
Grochówka czyli zupa z grochu, bardzo treściwa, gęsta, smaczna, ugotowana na wędzonce, z ziemniakami, idealna na chłodne dni, ale smakuje o każdej porze roku. Chyba wszyscy znają tą zupę, a szczególnie znana jest w wojsku.
Składniki:
- 400 gram wędzonych żeberek
 - 100 gram boczku
 - 100 gram kiełbasy
 - 600 gram ziemniaków
 - 500 gram grochu łuskanego
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - kawałek selera
 - cebula
 - 1 łyżka majeranku
 - sól
 - pieprz
 - 1 liść laurowy
 
Wykonanie:
Wieczorem zalać groch wodą, tak żeby wystawała 2 cm nad grochem i zostawić na noc. Rano odlać nadmiar wody z grochu, przełożyć groch do garnka, zalać 1,5 litrem wody i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. W drugim garnku zalać wodą umyte żeberka, zagotować, zszumować, zmniejszyć grzanie, dodać obraną włoszczyznę przyprawy i wolno gotować. Gdy groch jest miękki, dodać go do wywaru mięsnego, dodać także obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie boczek stopić na patelni, przełożyć do zupy, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę, całość włożyć do grochówki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Zupa musi być pikantna i gęsta.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
przepyszna sam takowa ugotowalen nie dawno
OdpowiedzUsuń