18 stycznia 2021

Grochówka

 Grochówka czyli zupa z grochu, bardzo treściwa, gęsta, smaczna, ugotowana na wędzonce, z ziemniakami, idealna na chłodne dni, ale smakuje o każdej porze roku. Chyba wszyscy znają tą zupę, a szczególnie znana jest w wojsku.



Składniki:

  • 400 gram żeberek lub kości
  • 100 gram boczku
  • 100 gram kiełbasy
  • 600 gram ziemniaków
  • 500 gram grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

Wieczorem zalać groch wodą, tak żeby wystawała 2 cm nad grochem i zostawić na noc. Rano odlać nadmiar wody z grochu, przełożyć groch do garnka,  zalać 1,5 litrem wody i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. W drugim garnku zalać wodą umyte żeberka, zagotować, zszumować, zmniejszyć grzanie, dodać obraną włoszczyznę i wolno gotować. Gdy groch jest miękki, dodać go do wywaru mięsnego, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie boczek stopić na patelni, przełożyć do zupy, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę, całość włożyć do grochówki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Zupa musi być pikantna, gęsta.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza