4 stycznia 2021

Gołąbki bez zawijania

 Gołąbki bez zawijania, lub oszukane gołąbki jak nie którzy je nazywają, to pyszne danie obiadowe z mięsa mielonego, z dodatkiem pokrojonej kapusty, startej na tarce marchewki, duszone w sosie pomidorowym. Jest to szybkie danie, nie wymaga tyle pracy co typowe gołąbki zawijane w liście kapusty.


Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 100 gram ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka

Wykonanie:

Ryż zalać wrzącą wodą, osolić do smaku i ugotować na półmiękko. Kapustę drobno poszatkować, można użyć każdej kapusty, białej, włoskiej czy pekińskiej. Gorący ryż wyłożyć na poszatkowaną kapustę, wtedy ona zmięknie. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jedną cebulę pokroić drobno w kostkę, dodać  razem z ryżem, kapustą i marchewką do mielonego mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać jajko i dokładnie wyrobić. Z mięsa formować gołąbki, mogą być okrągłe, lub podłużne, każdy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na silnym grzaniu z każdej strony gołąbki, pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość podlać gorącą wodą, tak aby przykryła gołąbki, zmniejszyć grzanie i wolno gotować około pół godziny, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką i gotować jeszcze około 15 minut. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go jeszcze mąką. 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza