8 stycznia 2021

Ciastka z maszynki babci

 Ciastka kręcone przez maszynkę do mięsa, ze specjalną wkładką, kruche, pyszne, idealne jako słodka przekąska. Takie ciasteczka to wspomnienie z dzieciństwa, piekła je moja babcia, zapach pamiętam do dziś, trzymała je w dużej metalowej puszce, piekła je na okrągło. 



Składniki:

  • 700 gram mąki pszennej
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/2 kostki masła
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać suche składniki: proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Całość posiekać z masłem i ze smalcem, dodać jajka i śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto na ciasteczka schować zawinięte w folię do lodówki na co najmniej pół godziny, aby odpoczęło. Przygotować maszynkę, założyć końcówkę na ciasteczka, wkładać do maszynki porcję ciasta i kręcą maszynką wyciskać ciasteczka o różnych kształtach. Ciastka układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni, do ładnego zrumienienia, około 15 minut.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza