7 grudnia 2020

Śledzie w oleju

 Śledzie w oleju, takie tradycyjne, z cebulą, pieprzem, odrobiną octu jabłkowego i zalane olejem, pyszne jako przystawka, zakąska na święta i inne okazje. Takie śledzie są obowiązkowe na wigilijnym stole. Tak robione śledzie w mojej rodzinie od zawsze przez moją babcię i mamę, chociaż kiedyś nie było gotowych płatów śledziowych, więc kupowało się śledzie i trzeba było je odpowiednio przygotować.



Składniki:

  • 4-5 solonych płatów śledziowych
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • pieprz

Wykonanie:

Płaty śledziowe najlepiej kupić takie na wagę z solanki, lub śledzie z beczki. Płaty śledziowe należy umyć, zalać zimną wodą i moczyć 3 godziny, zmieniając wodę. Zależy to moczenie od tego, jak są słone śledzie, dlatego najlepiej skosztować czy odpowiada nam ich smak. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wymoczone płaty śledziowe pokroić na kawałki 4-5 cm. Przygotować słoik, na dnie ułożyć kilka kawałków śledzia, posypać pokrojoną cebulą, pieprzem i dodać pół łyżeczki octu jabłkowego, potem następna warstwa śledzi, cebula pieprz, ocet i tak do wyczerpania śledzi, ostatnią warstwą powinna być cebula. Wszystko zalać olejem, zakręcić  słoik i wstawić do lodówki, co najmniej na dobę.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza