17 grudnia 2020

Pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię

 Pierogi z kiszoną kapustą z dodatkiem suszonych grzybów, to danie obowiązkowe w polskich domach na Wigilię. Pierogi bardzo dobre, najlepiej jeśli mamy własne, suszone, leśne grzyby i własnoręcznie ukiszoną kapustę. Warto się potrudzić, aby takie pierogi przygotować samemu, przepis prosty, a smak nie do opisania.


Składniki:

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 50 gram suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • pieprz
  •  sól
  • olej
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Ciasto na pierogi:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • około 2 szklanki wody
  • sól do gotowania pierogów

Wykonanie:

Wieczorem grzyby suszone umyć i zalać wodą, aby się namoczyły. Kapustę odcisnąć, zalać wodą tak, aby ją przykryła, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować. Grzyby odcedzić, pokroić drobno, zalać wodą w której się moczyły i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelnię wlać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, dodać ugotowane, odcedzone grzyby i wszystko przesmażyć, podlać wodą od gotowania grzybów jeśli trzeba. Kapustę kiszoną odcedzić dodać do grzybów i razem wszystko smażyć chwilę, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i szklankę wrzącej wody, wymieszać, dodać stopione masło, i dolewając zimną wodę po trochu, zagnieść miękkie, ale sprężyste ciasto, które musi odchodzić od ręki. Ciasto zostawić przykryte na parę minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na porcje, każdą wałować na placek o grubości 2 mm, wycinać szklanką kółka, po środku wkładać po łyżce przygotowany zimny farsz, i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i na wrzącą wrzucać pierogi, tak aby woda nie przestała się gotować. Gdy pierogi wszystkie wypłyną do wierzchu, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowe pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Można na maśle lub oleju przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę i polać pierogi, ale pyszne są bez niczego, lub odsmażane.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz