20 grudnia 2020

Boczek faszerowany mięsem z piekarnika

 Boczek faszerowany mięsem mielonym, pieczony w piekarniku, idealny na każdą uroczystość, święta, czy bez okazji, jako dodatek do chleba. Przygotowanie boczku nie jest bardzo skomplikowane, a może go zrobić każdy, potrzebna tylko chęć i piekarnik.



Składniki:

  • 1 kg boczku, najlepiej cienkiego
  • 500 gram mięsa z łopatki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 1/2 łyżki soli peklowej
  • pieprz 
  • sznurek bawełniany
  • folia aluminiowa

Wykonanie:

Boczek najlepiej ze skórą i o grubości 2 cm, natrzeć solą peklową wieczorem i zostawić w temperaturze pokojowej do rana. Mięso z łopatki, może też być karkówka, pokroić na mniejsze kawałki, dodać 1/2 łyżki soli peklowej i wymieszać, zostawić w temperaturze pokojowej na noc. Można zamiast soli peklowej użyć zwykłą sól, ale sól peklowa konserwuje mięso i nadaje mu ładny, różowy kolor. Rano opłukać boczek, rozłożyć go na folii aluminiowej. Mięso opłukać zmielić, dodać przetarty czosnek, pieprz do smaku, wyrobić mięso ręką, dolewając po trochu wodę. Boczek posypać równomiernie żelatyną, wyłożyć mięso, docisnąć ręką, i zwinąć w roladę. Boczek zawiązać sznurkiem, lub grubą nicią, posypać majerankiem, papryką i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, mięso przełożyć do formy, wlać na dno około pół szklanki wody i wstawić do piekarnika. Piec 80 minut, jeśli woda wyparuje, dolać jej, na koniec sprawdzić patyczkiem, czy mięso miękkie, czas pieczenia zależy od grubości mięsa, jeśli tak wyjąć z piekarnika, zostawić zawinięte, aby ostygło, dzięki temu boczek będzie soczysty. Zimny boczek odwinąć z folii, zdjąć sznurek i możemy delektować się jego smakiem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza