20 listopada 2020

Żurek na białej kiełbasie

 Żurek to polska, stara zupa o wyjątkowym smaku, ugotowana na bazie zakwasu żytniego, podana z jajkiem na twardo i pokrojoną białą kiełbasą. Można taką zupę przygotować także na wywarze mięsnym, z dodatkiem wędzonego boczku, kiełbasy, a podać ją z ziemniakami. Wersji jest więcej, zależy od regionu kraju, ale zawsze smakuje wybornie.



Składniki:

  • 2 l wody
  • 5 surowych kawałków kiełbasy białej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki
  • jajka ( po 1 na osobę)
  • 500 ml dobrego zakwasu żytniego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Jajka ugotować oddzielnie na twardo. Do wywaru dodać surową kiełbasę, wolno gotować, temperatura powinna być nie większa niż 80 stopni, 40 minut. Dodać połowę zakwasu , cebulę obrać pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto, dodać do zupy. Kiełbasę wyjąć. Spróbować żurek, jeśli trzeba dodać jeszcze zakwasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać do żurku śmietanę, majeranek rozetrzeć w dłoniach, wtedy wydzieli się więcej aromatu, dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko i polać gorącym żurkiem.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza