21 listopada 2020

Rolada szpinakowa inaczej

 Rolada szpinakowa, bardzo dobra, dosyć prosta, idealna jako przystawka, lub danie na świąteczny stół. Rolada wytrawna z ciasta szpinakowego ładnie się prezentuje, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo, łososia wędzonego i pieczonej papryki, oraz serka kremowego naturalnego, wygląda bardzo kolorowo.





Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • sól 
  • pieprz

Nadzienie:

  • 100 gram wędzonego łososia
  • 200 gram serka kremowego naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 2 jajka

Wykonanie:

Paprykę upiec w całości w piekarniku, włożyć do plastykowej torebki, aby wystygła, wtedy zejdzie z niej skórka. Oczyścić paprykę z nasion, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Dwa jajka ugotować na twardo. Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody i przesmażyć na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy szpinak przestygnie dodać 4 żółtka i dokładnie wymieszać. Oddzielnie ubić 4 białka na sztywną pianę, delikatnie połączyć ze szpinakiem. Formę dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, góra-dół, ciasto szpinakowe wyłożyć na formę i wstawić do piekarnika, piec 12-15 minut. Po upieczeniu ciasto przykryć papierem do pieczenia, od razu odwrócić i zdjąć papier na którym się piekło, zostawić, aby ciasto ostygło. Do serka dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać, takim serkiem posmarować całe ciasto. Gotowane, obrane jajka podzielić na ćwiartki, ułożyć je wzdłuż boku ciasta, 2 cm od brzegu, za jajkami ułożyć część łososia, potem posypać pokrojoną papryką, znowu łosoś, jeśli zostało nam trochę jajka to pokroić w kostkę i rozłożyć między papryką. Zwinąć roladę zaczynając od strony z jajkami, zawinąć w papier do pieczenia i schować do lodówki, aby rolada zastygła.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz