Prażuchy czyli kluski bite, jak kiedyś mówiono, nazywane są różnie: prażonka, porka. Prażuchy to tradycyjne danie z ziemniaków, okraszone skwarkami z boczku i cebulą, podawane z kefirem, maślanką, ale też do zupy kapuśniaku czy barszczu czerwonego. Danie to powraca do łask, jest smaczne, proste i warte spróbowania, kiedyś prażuchy jadano w biednych domach, dziś to się zmieniło.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka płaska soli
Okrasa:
- 1 cebula
- 250 gram boczku
Wykonanie:
Ziemniaki na prażuchę obrać, umyć, zalać wodą, osolić i zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować 20-25 minut. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, dusić na wolnym grzaniu, aż skwarki nabiorą złotego koloru, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Ziemniaki odlać, ale zostawiając około szklanki wody, postawić na najmniejszym palniku, posypać mąką wymieszaną z mąką ziemniaczaną i przykryć, dusić około 5 minut, aż mąka się zaparzy. Wyłączyć grzanie i tłuczkiem ubijać ziemniaki, aż masa będzie gładka, a mąka połączy się z ziemniakami. Prażuchę nakładać na talerz łyżką maczaną w tłuszczu, polać skwarkami z cebulą i podawać z kefirem czy zsiadłym mlekiem.
PYSZNOŚCI ,TO MAŁO POWIEDZIANE ,
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam prażuchy
OdpowiedzUsuńU nas na to się mówi fusia albo psiocha. Zwykle jada się polane dodatkowo kwaśną śmietaną albo z ogórkiem kiszonym. Pycha. :)
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa. Moja babcia je robiła i jedliśmy z kwaśnym mlekiem. Pyszności.
OdpowiedzUsuńKochani ja na tym jestem wychowana j bo ty
OdpowiedzUsuń