16 czerwca 2021

Lubczyk w słoiku na zimę

 Lubczyk to wieloletnia bylina ogrodowa, łatwa w uprawie, właściwie rośnie sama, bardzo aromatyczna, wykorzystywana jako dodatek do zup, sosów. Nie może listków lubczyka zabraknąć w rosole, czy w zupie pomidorowej. Najlepszy jest świeży, ale aby cieszyć się jego smakiem w zimie, można go suszyć, mrozić, ale także zakonserwować w słoiku. Przepis jest na jeden słoik, ale takich porcji możemy zrobić ile nam potrzeba.



 Składniki:

  • 250 gramów lubczyka
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Lubczyk zerwać w słoneczny dzień, oberwać listki razem z mniejszymi gałązkami, umyć i osuszyć dokładnie. Osuszony lubczyk pokroić w paseczki, mniejsze, lub większe, takie jakie lubimy, zważyć i dodać 1 łyżkę soli kamiennej, wymieszać i zostawić na 15 minut. Lubczyk zmięknie, będzie wtedy lepiej układał się w słoiku. Słoik razem z nakrętką umyć i wyparzyć. Na dno słoika wsypać trochę soli i nakładać lubczyk upychając go dokładnie, warstwa, po warstwie. W czasie upychania będzie wydzielał się sok, którego nadmiar odlać. Gdy napełnimy słoik, u mnie wielkość 185 ml, na wierzchu wsypujemy pozostałą sól, a następnie wlewamy olej, wycieramy do sucha brzeg słoika i zakręcamy. Tak przygotowany lubczyk może stać w lodówce, po każdym użyciu, należy wyrównać powierzchnię, tak aby przykryty był olejem, jeśli jest za mało, dodać trochę oleju. Na dłuższe przechowywanie poza lodówką, np. w piwnicy, która nie zawsze jest wystarczająco zimna, słoiki z lubczykiem  pasteryzować licząc od zagotowania 15 minut. Tak przygotowane mogą stać, aż będzie świeży lubczyk. Dodając do zupy lubczyk pamiętać należy, że był solony, dlatego doprawiać zupę trzeba na koniec. 





4 komentarze:

  1. ja mrożę i mam na całą zimę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja suszę, a następnie rozdrabniam blenderem i wsypuję do małych słoiczków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszony traci aromat, lepiej zrobić w słoiku, pozdrawiam!

      Usuń