15 października 2020

Czarnina z makaronem

 Czarnina, zwana także czerniną to najstarsza polska zupa, czarna polewka. Czarnina ugotowana na mięsie z kaczki, z warzywami, z dodatkiem krwi z kaczki, trochę kwaśna, trochę słodka, może być z dodatkiem makaronu, ziemniaków, czy klusków z tartych ziemniaków, zawsze smakuje wybornie.






 

Składniki:

  • porcja z kaczki: skrzydła, korpus, szyja, podroby
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • świeży lubczyk
  • zielona gałązka selera, pora
  • zielona pietruszka
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 250 ml krwi z kaczki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • 1-2 łyżki octu zwykłego, lub takiego od marynowanych gruszek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz

Wykonanie:

Kaczkę najlepiej taką wiejską, umyć zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i wolno gotować tak jak rosół dodając  liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę umyć, obrać i dodać do zupy. Gotować wolno, aż mięso będzie miękkie. Dodać lubczyk, zielone liście pora, selera i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do miseczki wsypać mąkę i dolewać po trochu krew z kaczki dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Łyżką wazową nabrać rosołu i powoli dolewać do mąki z krwią, mieszać dokładnie, aby krew nam się nie zważyła. Całość wlać do garnka, zagotować mieszając, dodać do smaku octu, ale nie za dużo, bo krew jest z octem, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, najlepiej sobie zrobionym, ziemniakami lub z kluskami z tartych ziemniaków.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza