15 października 2020

Czarnina z makaronem

 Czarnina, zwana także czerniną to najstarsza polska zupa, czarna polewka. Czarnina ugotowana na mięsie z kaczki, z warzywami, z dodatkiem krwi z kaczki, trochę kwaśna, trochę słodka, może być z dodatkiem makaronu, ziemniaków, czy klusków z tartych ziemniaków, zawsze smakuje wybornie.






 

Składniki:

  • porcja z kaczki: skrzydła, korpus, szyja, podroby
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • świeży lubczyk
  • zielona gałązka selera, pora
  • zielona pietruszka
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 250 ml krwi z kaczki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • 1-2 łyżki octu zwykłego, lub takiego od marynowanych gruszek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz

Wykonanie:

Kaczkę najlepiej taką wiejską, umyć zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i wolno gotować tak jak rosół dodając  liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę umyć, obrać i dodać do zupy. Gotować wolno, aż mięso będzie miękkie. Dodać lubczyk, zielone liście pora, selera i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do miseczki wsypać mąkę i dolewać po trochu krew z kaczki dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Łyżką wazową nabrać rosołu i powoli dolewać do mąki z krwią, mieszać dokładnie, aby krew nam się nie zważyła. Całość wlać do garnka, zagotować mieszając, dodać do smaku octu, ale nie za dużo, bo krew jest z octem, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, najlepiej sobie zrobionym, ziemniakami lub z kluskami z tartych ziemniaków.




4 komentarze:










  1. super przepis,tylko z kluskami,"klusków" nie chcę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję oddzielnie ugotowane suszone różne owoce. Na końcu dodaję suszony majeranek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, tylko skąd wziąść krew...???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupić kaczkę na targu razem z krwią, prawie wszędzie można kupić.

      Usuń