17 września 2020

Drożdżówka ze śliwkami

Ciasta ze śliwkami nie może zabraknąć w sezonie na śliwki, a szczególnie Drożdżówki. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jedno z ulubionych ciast w moim domu, a także w moim domu rodzinnym.
Uwielbiam zapach pieczonej drożdżówki ze  śliwkami,  a najlepsza jest jeszcze trochę ciepła.


Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 50 gram drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 gram masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 600 gram śliwek


Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 60 gram masła

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Mleko podgrzać lekko. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę mleka, dokładnie rozrobić i zostawić, aby drożdże podrosły. Żółtka z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym ubić, dodać pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i mąkę. Wyrabiać ciasto drożdżowe ręką, lub w mikserze planetarnym. Mało rozpuścić, ale nie może być gorące, dodać do ciasta i wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosło. Śliwki umyć i wypestkować. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy 25 x 35 cm, na wierzchu ułożyć śliwki jedną przy drugiej, przekrojoną częścią do góry. Zrobić kruszonkę z podanych składników, masło musi być bardzo miękkie, posypać ciasto drożdżowe ze śliwkami po wierzchu. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze aby podrosło. Piekarnika nagrzać do 170 stopni góra-dół, piec ciasto do ładnego zrumienienia 45 minut lub dłużej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz