11 września 2020

Ciasto ze śliwkami szybkie

 Ciasto ze śliwkami szybkie, to ciasto z tych, co to wszystko do jednej miski i zmiksować. Prosty przepis nawet dla tych, co dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Śliwki najlepiej węgierki, takie nie przejrzałe, ale dojrzałe.

Ciasto ze śliwkami szybkie

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru ( można trochę więcej)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 gram śliwek węgierek
  • cukier puder

Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki włożyć do miski, mąkę przesiać, dodać przestudzone ale płynne masło i zmiksować. Śliwki umyć, wypestkować. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem formy 25 x 35 cm, wyrównać, i ułożyć śliwki, tak aby przecięcie było u góry. Ciasto ze śliwkami wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika góra-dół, pie 50 - 55 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza