Surówka z marchwi i jabłka
Marchewka najzdrowsza jest na surowo i w takiej postaci najlepiej smakuje. Surówka z marchwi z tartym jabłkiem i odrobiną miodu, zakwaszona sokiem z cytryny, pasuje do każdego rodzaju mięsa, ale też i do dań wegetariańskich.  Bardzo prosta w wykonaniu, tania i dostępna całym rokiem, często gości u mnie na stole. Idealna nawet dla małych dzieci.
Składniki:
- 2-3 duże marchewki
 - 2 jabłka
 - 1 łyżeczka miodu
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - odrobina soli
 - 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy
 
Wykonanie:
Marchew, najlepiej taką ze swojej działki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do salaterki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do marchewki i polać sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Surówkę wymieszać z odrobiną soli, dodać miód, jeśli jabłka są kwaśne można dać trochę więcej miodu i olej lniany, albo oliwa. Marchew i jabłka puszczą sok, surówka będzie soczysta, pyszna i co najważniejsze zdrowa. 
Komentarze
Prześlij komentarz