31 lipca 2020

Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków na zimę

Sałatka z fasolki szparagowej z dodatkiem ogórków i cebuli, zanurzona w pysznym sosie pomidorowym słodko-kwaśnym, pyszna, idealna do mięsa. Sałatkę tą robię już ponad dziesięć lat, przepis jest prosty i dosyć szybki, dobry sposób aby wykorzystać fasolkę szparagową.


Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 3 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 przeciery pomidorowe po 190 gram
  • sól

Wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić na plastry, a cebulę obraną pokroić na półplasterki, dodać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na 25 minut. Fasolkę obrać, umyć, pokroić na kawałki, zalać wodą i ugotować z 2 łyżkami soli do miękkości. Miękką fasolkę odcedzić i zostawić, aby ostygła. Ogórki z cebulą odcedzić dodać fasolkę i przecier pomidorowy, ocet, olej i cukier, wymieszać i zostawić na trzy godziny. Sałatkę włożyć do wyparzonych słoików, uciskając łyżką, aby pozbyć się powietrza, zakręcić i pasteryzować od chwili zagotowania 10 minut.  Sałatka z ogórków na zimę

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza