Ogórki kiszone, zdrowe, pyszne, kiszę co roku, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie zrobić. Ogórki kisi się bardzo prosto, najważniejsze aby ogórki były z wiadomego miejsca, ja mam swoje, bez nawozów. Przepis na ogórki jest w naszej rodzinie od dawna, tak robiła moja babcia, moja mama i tak robię ja.
- ogórki
- 1 łyżka soli kamiennej nie jodowanej
- gałązka kopru z nasionami
- kawałek korzenia chrzanu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- słoik litrowy
- wrząca woda
Wykonanie:
Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i sparzyć wrzącą wodą. Ogórki umyć dokładnie i odsączyć, ułożyć ciasno w słoiku. Na wierzch włożyć przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz, chrzan i koper. Przyprawy kładziemy na ogórki, aby ogórki były jakby obciążone, wsypujemy łyżkę soli i zalewamy wrzącą wodą, tak aby wszystko było przykryte wodą. Zakręcamy nakrętki i od razu wynosimy do piwnicy czy spiżarni. Ogórki są bardzo dobre, twarde aż do lata.
Ogórki kiszone uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń