11 lipca 2020

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone, zdrowe, pyszne, kiszę co roku, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie zrobić. Ogórki kisi się bardzo prosto, najważniejsze aby ogórki były z wiadomego miejsca, ja mam swoje, bez nawozów. Przepis na ogórki jest w naszej rodzinie od dawna, tak robiła moja babcia, moja mama i tak robię ja. 


Składniki na 1 słoik litrowy:

  • ogórki 
  • 1 łyżka soli kamiennej nie jodowanej
  • gałązka kopru z nasionami
  •  kawałek korzenia chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • słoik litrowy 
  • wrząca woda


Wykonanie:
Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i sparzyć wrzącą wodą. Ogórki umyć dokładnie i odsączyć, ułożyć ciasno w słoiku. Na wierzch włożyć przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz, chrzan i koper. Przyprawy kładziemy na ogórki, aby ogórki były jakby obciążone, wsypujemy łyżkę soli i zalewamy wrzącą wodą, tak aby wszystko było przykryte wodą. Zakręcamy nakrętki i od razu wynosimy do piwnicy czy spiżarni. Ogórki są bardzo dobre, twarde aż do lata.


1 komentarz: