6 października 2022

Grzyby marynowane

Do marynowania nadają się borowiki, koźlarze, gąski, kurki, rydze, maślaki, podgrzybki. Najlepsze są małe grzyby, które można marynować w całości. Można marynować grzyby mieszane, lub same maślaki czy borowiki. 


Składniki

  • 1 kg grzybów
  • 20 gramów soli
  • 1 cebula


Marynata:

  • 3/4  szklanki octu 10%
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 10 gramów soli
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 20 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 płaską łyżeczkę cukru


Wykonanie:
 
Odważyć grzyby, oczyścić i umyć w wodzie z dodatkiem soli, wypłukać kilka razy, aż będą czyste. Grzyby mniejsze zostawić w całości, a większe przekroić, zalać szklanką wody, dodać cebulę i 20 gramów soli, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować 15-20 minut, aż będą grzyby miękkie. Grzyby odcedzić, cebulę odrzucić. Włożyć grzyby do wyparzonych słoiczków. Zagotować składniki zalewy razem z przyprawami i gorącą zalać grzyby. Zakręcić słoiki wyparzonymi zakrętkami. Można dodać do grzybów kawałki papryki, lub obgotowane krążki marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz