21 lipca 2020

Golonka peklowana na kanapki

Golonka peklowana na kanapki to pyszna wędlina, którą każdy może zrobić w domowych warunkach. Nie potrzeba do niej specjalnych przypraw, jedynie sól peklową, reszta na pewno jest w domu. Golonka jest wcześniej peklowana, a potem gotowana aż będzie miękka.


Składniki:

  • 2 większe golonki
  • 1 nóżka wieprzowa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 20 gram soli peklowej na 1 kg mięsa
  • foremka


Wykonanie:
Golonkę i nóżkę dokładnie oczyścić i umyć. Każdą golonkę przekroić aż do kości, ułożyć w szklanym naczyniu i wymieszać z solą peklową, ja miałam 2 kg golonki więc użyłam 40 gram soli peklowej. Zostawić w temperaturze pokojowej na 5 godzin, potem przekręcić każdy kawałek, aby sól dotarła w każde miejsce i schować do lodówki na dwa dni. Wyjąć golonkę, opłukać i zalać wodą tak, aby tylko było mięso przykryte, zagotować, zebrać szumowiny dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać wody. Gdy golonka jest miękka, a mięso odchodzi od kości, wyjąć ja z wody, odrzucić kości, kawałki muszą być duże, prawie w całości. Foremkę małą wyłożyć folią do żywności, układać mięso skórą do dołu, kawałek przy kawałku, dodać też obraną z kości nóżkę, pokrojoną na mniejsze kawałki, delikatnie upchać mięso, a na koniec pół szklanki rosołu z gotowania golonek doprawić do smaku pieprzem, dodać 1 łyżeczkę majeranku i wlać do mięsa, przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na pół godziny, potem położyć coś na wierzch golonki, aby ją obciążyć, ja położyłam deseczkę,a na wierzch kostki masła. Tak niech stoi, aż się zsiądzie. Potem już tylko kroić i jeść.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza