Blok biały z bakaliami
Blok biały z bakaliami, bardzo dobry i szybki,  prosty przepis na smaczny deser, szczególnie dla tych co nie mogą jeść kakao. 
- 500 gram mleka w proszku zwykłego
 - 2 szklanki cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 1/2 szklanki wody
 - 1 kostka masła
 - 50 gram rodzynek
 - 50 gram orzechów
 - 50 gram suszonych owoców
 - 2 paczki herbatników
 
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki. Przygotować foremkę keksową, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub foremkę aluminiową jednorazową. Orzechy drobno pokroić, tak samo pokroić bakalie, wcześniej jeśli twarde namoczyć w wodzie. Do miski wsypać mleko w proszku. Do garnka włożyć masło, dodać wodę, cukier i cukier waniliowy, zagotować, Gorącą masę wlać do mleka w proszku, szybko mieszać, bo bardzo gęstnieje, dodać herbatniki, orzechy i bakalie, wymieszać i włożyć do formy. Granulowane mleko nie nadaje się do bloku. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz