3 czerwca 2020

Sałatka z rybą wędzoną

Sałatka z rybą wędzoną, makrelą, pstrągiem czy nawet łososiem, z ziemniakami, jajkiem i zielonym koperkiem, pyszna, sycąca na lekki posiłek, czy na uroczystości. Smaczna z chlebem, ale też i sama.


Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 150 gram wędzonej ryby
  • 4 jajka
  • 100 gram majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól
  • pęczek zielonego koperku
  • 1-2 ogórki kiszone
  • kilka suszonych pomidorów

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Rybę wędzoną makrelę lub inną, obrać dokładnie z ości i pokroić na kawałki. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać pokrojony ogórek kiszony większy, lub dwa male. Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić, dodać łyżkę do ziemniaków. Majonez wymieszać z jogurtem i połowę dodać do ziemniaków z ogórkami i wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojoną rybę, jajka pokrojone w mniejsze cząstki, i pokrojone pomidory suszone, dodać odrobinę pieprzu i soli do smaku.. Sałatkę polać resztą sosu i posypać koperkiem. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza