6 maja 2020

Zupa ze szparagów zielonych

Zupa szparagowa, czy ze szparagów zielonych, to bardzo smaczna, zdrowa, niskokaloryczna wiosenna zupa. Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego trzeba go wykorzystać jedząc szparagi pod każdą postacią. Zupę można przygotować także z białych szparagów, ale ja gotuję ją zawsze z zielonych, przepis jest bardzo prosty i szybki.


Składniki:
  • 1 pęczek szparagów
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • sól
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Szparagi umyć i odłamać białe końce. Marchew i pietruszkę obrać i umyć. Ziemniaki przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, lub rosołu i dodać włoszczyznę, zagotować, osolić do smaku i wolno gotować. Od szparagów odkroić główki, są one delikatniejsze i nie wymagają dłuższego gotowania, a łodygi pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone ząbki czosnku i szparagi, krótko przesmażyć. Przełożyć przesmażone szparagi z czosnkiem do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać główki szparagów. Mąkę rozmieszać z wodą i zaprawić zupę. Dodać mieloną gałkę muszkatołową, pieprz do smaku, i śmietanę. Zupę podawać  posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza