4 maja 2020

Młoda kapusta

Młoda kapusta to wiosenny przysmak na który czekam całą zimę. Smak młodej kapusty przypomina mi dzieciństwo i rodzinny dom, uwielbiałam kapustę młodą mojej mamy i ja ją też tak robię. Ugotowana na żeberkach, lub kościach wieprzowych, z dodatkiem koperku, a do tego tylko ziemniaki z przysmażoną cebulką lub z koperkiem, proste i smaczne danie.


Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 300 gram żeberek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka koperku
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, tak aby tylko je przykryła, zagotować. Zebrać z wywaru szumowiny, zmniejszyć grzanie i dodać iść laurowy i ziele angielskie. Marchew obrać, wymyć, pokroić w kostkę i po 15 minutach dodać do mięsa. Kapustę, najlepiej jak główka jest twarda, obrać z pierwszych liści, umyć i drobno poszatkować ręcznie nożem, lub na szatkownicy. Gdy mięso prawie miękkie dodać kapustę, osolić do smaku i chwilę pogotować. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i przesmażyć na złoto, dodać do kapusty. Na tłuszcz od cebuli wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, dolać trochę zimnej wody, wymieszać i wlać do kapust, doprawić octem i pieprzem do smaku. Na suchą patelnię wsypać cukier, podgrzewać nie mieszając, aż zrobi się brązowy karmel, ale uważać, żeby się nie spalił, dolać trochę wody, zagotować i wlać do kapusty. Koperek pokrojony drobno dodać na koniec, można dodać do smaku łyżeczkę ketchupu, lub świeżego pokrojonego pomidora.

1 komentarz: