19 maja 2020

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe  to ulubione moje ciasto uniwersalne, puszyste, można je różne modyfikować. To zrobiłam z rodzynkami,  posmarowane po wierzchu cienką warstwą dżemu i posypane kruszonką, pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek. Smakuje z kawą ale też pyszne z kubkiem mleka. Ciasto drożdżowe wymaga trochę pracy, ale warto, zapach w całym domu i smak własnoręcznie zrobionej drożdżówki nam to wynagrodzi.


Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gram drożdży świeżych
  • odrobina soli
  • 50 gram rodzynek (nie koniecznie)
  • 3-4 łyżki dżemu 

Kruszonka:

  • 1/4 kostki masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Wykonanie:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą. Mleko lekko podgrzać, drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i trochę letniego mleka, wymieszać i zostawić, aby podrosły. Żółtka wymieszać z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Jeśli mamy mikser planetarny wkładamy do niego utarte żółtka z cukrem, dolewamy mleko, wyrośnięte drożdże i przesianą mąkę, włączamy i wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie może być gorące tylko letnie i dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze chwilę wyrabiamy. Na koniec dodajemy odsączone dokładnie rodzynki, mieszamy, przykrywamy ściereczką ciasto i niech rośnie w możliwie ciepłym miejscu. Trwa to około godziny, ale zależy od temperatury otoczenia. Bez miksera robimy podobnie, do utartych żółtek z cukrem dodajemy wyrośnięte drożdże i mąkę, wyrabiamy ręką dolewając po trochu mleko. Gdy ciasto ładnie się połączy dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy. Ciasto drożdżowe musi odchodzić od ręki, nie lepić się, wtedy jest dobrze wyrobione. w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub mleka. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy, formując ciasto do wielkości formy, ja zrobiłam dwie małe keksówki, foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na jakieś pół godziny, aby znowu wyrosło. Przygotowujemy kruszonkę: masło musi być miękkie, ale nie rozpuszczone, dodajemy do niego mąkę i cukier i mieszamy ręką robiąc małe kluseczki. Wyrośnięte ciasto smarujemy cienko dżemem, u mnie dżem morelowy, ale może być różny, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 45 minut , temperatura pieczenia 165-170 stopni góra-dół. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli tak wyjmujemy z piekarnika.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza