9 maja 2020

Chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy odrywany, piekę zawsze na wszelkie imprezy w ogrodzie, idealny do potraw z grilla. Każda sałatka smakuje z nim wybornie. Przepis na chlebek jest prosty, dostałam go od koleżanki, bardzo mi posmakował i teraz często gości na moim stole, szczególnie latem.


Składniki:

  • 450 gram mąki pszennej
  • 225 ml letniej wody
  • 50 gram drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 ml oleju
  • Masa ziołowa:
  • 100 gram masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 gram ziół najlepiej świeżych: oregano, zielona pietruszka, rozmaryn

Wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i dodajemy trochę wody, mieszamy i odstawiamy, aby podrosły. Jeśli mamy mikser planetarny, wszystkie składniki wsypujemy dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy. Ręcznie podobnie, mąkę najlepiej przesiać wsypać do miski, dodać olej, sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od ręki, wtedy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy placek. Masło musi być miękkie,  ale nie rozpuszczone, wkładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone drobno zioła najlepiej świeże, ale można dodać też suszonych, wszystko mieszamy, dzielimy na połowę i jedną część wykładamy na placek, dokładnie rozsmarowujemy masło ziołowe po całym placku. Nożem kroimy szerokie 10 centymetrowe paski, każdy składamy w harmonijkę i układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremka keksowa o wielkości mnie więcej 10 x 35 cm. Układamy pasek przy pasku tworząc harmonijkę. Chlebek ziołowy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-35 minut. Po upieczeniu chlebek pięknie pachnie, urywamy kromki, które same się oddzielają.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza