25 kwietnia 2020

Sałatka ze szpinaku wiosenna

Szpinak, bardzo zdrowy najlepiej jeść go na surowo. Sałatka ze szpinaku, z serem feta, mozzarellą, suszonymi pomidorami, młodą rzodkiewką, polana pysznym sosem i posypana słonecznikiem to smaczna  sałatka do grilla, na spotkania z przyjaciółmi,  pożywna przekąska, nawet pyszna kolacja. 


Składniki:

  • 150 gram szpinaku
  • 100 gram sera Feta
  • 100 gram mozzarelli
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • pieprz
  • oregano

Sos:

  • 2 łyżki oleju od pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wykonanie:
Szpinak przebrać, umyć i osuszyć. Większe listki szpinaku porwać, a mniejsze zostawić w całości i przełożyć do salaterki. Ser pokroić w kostkę, pomidory odsączyć i pokroić w paseczki, a rzodkiewkę w plasterki. Wszystko dodać do  szpinaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Składniki sosu wymieszać, aż powstanie jednolita emulsja. Sałatkę posypać pieprzem, oregano i polać sosem. Sałatka ze szpinaku wiosenna gotowa.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza